Zoznam alergénov, aditív

1. Obilniny obsahujúce lepok (t. j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody).

2. Kôrovce a výrobky z nich.

3. Vajcia a výrobky z nich.

4. Ryby a výrobky z nich okrem

a)      rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov,

b)      rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.

5. Arašidy a výrobky z nich.

6. Sójové zrná a výrobky z nich okrem

a)        úplne rafinovaného sójového oleja a tuku,

b)        zmesí prírodných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného
D-alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu,

c)        rastlinných olejov vyrobených z fytosterolov a esterov fytosterolov zo sójových bôbov,

d)        rastlinného stanolesteru vyrobeného z rastlinných olejových sterolov zo sójových bôbov.

7. Mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem

a)        srvátky používanej na výrobu alkoholových destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu,

b)        laktitolu.

8. Orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich okrem orechov, ktoré sa používajú na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

9. Zeler a výrobky z neho.

10. Horčica a výrobky z nej.

11. Sezamové semená a výrobky z nich.

12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l.

13. Vlčí bôb a výrobky z neho.

14. Mäkkýše a výrobky z nich.

 

Prídavné látky:
E102 – žlté potravinárske farbivo (tartrazin)

E104 – zeleno-žlté potravinárske farbivo (chinolínová žltá)
E110 – oranžové potravinárske farbivo (žltá SY)

E122 – červené potravinárske farbivo (azorubín)
E124 – červené potravinárske farbivo (ponceau 4R)
E129 – červené potravinárske farbivo (allura)

Vyššie uvedené prídavné látky môžu mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí.